BESPLATNA DOSTAVA U CIJELOJ HRVATSKOJ!

Najčešći kvarovi klima uređaja – kako ih prepoznati

Kvarovi - Najčešći kvarovi klima uređaja

Nakon što kupite i ugradite klima uređaj potrebno ga je redovito servisirati i održavati kako ne bi nastali veći kvarovi. U sljedećem tekstu istaknut ćemo koji su najčešći kvarovi kod klima uređaja te kako ih prepoznati i na vrijeme reagirati.

1. KLIMA UREĐAJ NE REAGIRA ( NE MOŽE SE UPALITI)

Prije nego što krenete zvati servisera provjerite baterije u daljinskom upravljaču i napajanje električne energije. Ako daljinski upravljač ne reagira i ništa se na njemu ne prikazuje vjerojatno se baterije trebaju promijeniti, dok za napajanje električne energije provjerite utičnicu u kojoj je  klima uređaj uključen tako da  priključite bilo koji drugi električni uređaj i provjerite da li radi. Ako je daljinski upravljač i dovod struje ispravan nazovite stručnog servisera kako bi utvrdio uzrok nastalog problema i riješio ga.

2. KLIMA UREĐAJ SLABO HLADI ILI SLABO GRIJE ( NE HLADI ILI NE GRIJE UOPĆE)

Ovo je jedan od najčešćih problema i nažalost uzroka ima više. Što vi možete učiniti je prvo provjeriti izabran način rada na vašem klima uređaju, odnosno na kojoj je temperaturi podešena. Ako se preko zime s klimom uređajem želite ugrijati trebate imati na umu da klima može početi grijati tek ako je zadana na višoj temperaturi od one u prostoriji koju želite ugrijati. Isti princip je i za hlađenje, temperatura treba biti postavljena niža od one u prostoriji kako bi prostoriju rashladili odnosno kako bi klima krenula s radom.

 Ako ste sve to provjerili i klima i dalje ne želi hladiti ili grijati možete provjeriti još i filtere klime. Ako niste napravili duže vrijeme servis moguće je da su filteri prljavi i da su se začepili. Pozovite stručne servisere da Vam naprave servis klima uređaja ili operite za prvu ruku  filtere sami. Ako ste sve to provjerili i klima i dalje ne hladi ili ne grije morate pozvati servisera da utvrdi problem jer uzroka ima više. 

Neki od mogućih uzroka ( nedostatak rashladnog plina, curenje rashladnog plina, prljav,začepljen kondenzator klime, prljavi/začepljeni filteri klime …)

3. IZ UNUTARNJE JEDINICE CURI VODA

Ovaj problem se najčešće događa upravo u ljetnim mjesecima. Uzrok ovog problema povezan je s kondenzacijskim crijevom koje služi za izbacivanje vode van. Ako se crijevo savije ili pukne dolazi do kapanja vode iz unutarnje jedinice. Provjerite da crijevo uvijek ima slobodan pad iz unutarnje jedinice. Također crijevo se može začepiti ako u crijevo uđe kukac ili se jednostavno začepi od prljavštine što je posljedica također kapanje.

4. KLIMA SMRDI KADA SE UKLJUČI

Iz klime se širi neugodan miris kada su filteri klime začepljeni i prljavi te kada na klimi nije duže vrijeme napravljen servis ili servis nije stručno odrađen. Filtere možete i  sami oprati no potrebno je nazvati ovlašteni servis kako bi vam klimu stručno očistili te kako bi klima bila sigurna za upotrebu.

5. STVARANJE LEDA NA UNUTARNJOJ JEDINICI

Ako ste ugledali led na unutarnjoj jedinici pozovite servisera jer nastanak leda je rezultat nedostatka rashladnog plina. Osim toga led može nastati zbog više uzroka poput prljavih filtera, prljavog isparivača ili turbine ventilatora, suženog protoka plina, nedovoljno otvorenih krilaca klima uređaja …

6. GLASNA UNUTARNJA I /ILI VANJSKA JEDINICA

Razlog zbog čega vam je vanjska jedinica glasa je problem s ventilatorom klime. Uzrok može biti kvar motora ventilatora, zapinjanje cijevi ili nedostatak rashladnog plina isto tako ukoliko se radi o bučnom kompresoru klima je dotrajala i trebalo bi ju se zamijeniti. Ako ste klimu tek nedavno ugradili, a vanjska jedinica Vam je glasna vjerojatno nije dobro postavljena prema uputama proizvođača.

Ako Vam je unutarnja jedinica glasna najčešće se radi o kvaru na motoru ventilatora. Svakako bilo da se radi o bučnoj vanjskoj ili unutarnjoj jedinici nazovite ovlašteni servis kako bi vam utvrdio razlog kvara te riješio nastali problem.

7. POVEĆANA POTROŠNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE

Razlog što klima troši više energije nego inače su prljavi ili začepljeni filteri. Također mogući razlog je nedovoljna podmazanost sustava zbog kojeg rad klime zahtjeva više el.energije. I u ovom slučaju je potrebno nazvati ovlašteni servis kako bi Vas posavjetovali tj. utvrdili uzrok problema i riješili ga.

Održavajte svoj klima uređaj prema uputama proizvođača kako bi Vam klima bila što učinkovitija i dugotrajnija. Nemojte štedjeti na servisu klime, obavite ga bar jednom godišnje. Redovnim servisom klime uštedjet ćete i spriječiti nastanak većih kvarova koji su znatno skuplji.

Pogledajte još naših blog postova.