BESPLATNA DOSTAVA U CIJELOJ HRVATSKOJ!

Razbijanje mitova o klimatizaciji

Od prvog izuma 1902. pa sve do danas, kao jednoj od osnovnih potreba u kućanstvu, mitovi o ovom znamenitom električnom uređaju nisu prestali kolati. Još nedavno, što zbog tehnoloških mogućnosti, što zbog nedostatka upućenosti, poneki mitovi bili su opravdani.

Danas pak, napretkom tehnologije te višegodišnjim iskustvom korištenja, na njih zasigurno više nema smisla „nasjedati“.

Iznosimo Vam stoga 9 popularnih mitova o klimatizaciji, uz, naravno, pojašnjenja

  • Klima uređaji neugodni su uhu, kao i oku.

Iskreno govoreći, klima uređaji nekada jesu nagrđivali prostor i okoliš, a njihovo se brujanje tijekom ljetnih dana teško moglo zanemariti. Ipak, inovacije u dizajnu proteklih su godina otklonile ove očite nedostatke.

Današnji klima uređaji imaju jedinstven dizajn, uklopiv te prilagodljiv gotovo svakom prostoru, a po potrebi se mogu čak prekriti ili sakriti u zidu ili stropu. Kompresori s reguliranim brzinama te ventilatori vrhunske kvalitete koji u prostoru rade čujno poput našeg disanja, dok se oni vanjski prestaju čuti na udaljenosti od svega nekoliko metara, navedene predrasude danas stoga čine neopravdanima.

  • Klima uređaji su skupi i troše previše struje.

Cijene kvalitetnih klima uređaja, jednokratno gledajući, možda nisu pristupačne baš svima, ali valja imati na umu da je ono ipak dugoročna i isplativa investicija. Vrhunski su proizvođači posljednjih godina neprestano radili kako na poboljšanju rada i učinkovitosti uređaja tako i smanjenju troškova te utjecaja na okoliš. Rezultat tih napora jesu klima uređaji s inverter kompresorom koji, za razliku od prijašnjeg on/off, radi optimalnom snagom potrebnom za najučinkovitije hlađenje ili grijanje.

Inverter klima uređaj stoga može uštedjeti i do 60% električne energije u odnosu na prijašnje modele. Godišnji izdatak stoga bit će u iznosu cijene npr. večere za dvoje u restoranu.

  • Klima uređaji nisu isplativi za grijanje.

Dugogodišnje nepovjerenje u isplativost klima uređaja odrazilo se i na njihovu recentnu mogućnost grijanja. Nekada davno, grijanje na klima uređaj možda jest bila neuobičajena, nedjelotvorna, stoga i neisplativa opcija, ali danas je ona zasigurno među najpovoljnijim i najučinkovitijim, posebice u prijelaznim razdobljima kada su razlike između vanjske i unutarnje temperature manje.

Štoviše, pojedini klima uređaji mogu grijati i pri niskim vanjskim temperaturama (čak do -25°C), a da, bez pomoći nekog drugog sustava grijanja, postižu ugodnu temperaturu u prostoru. Grijanje na klima uređaj stoga ne samo da je učinkovito i isplativo, već je i ekološki prihvatljivo.

  • Klima uređaji potiču prehladu i alergijske reakcije.

Novi klima uređaji, protivno ovom osobito popularnom i ukorijenjenom mitu, imaju nevjerojatno osjetljive filtere koji osvježavaju i čiste zrak od alergena i mikroorganizama, pridonoseći tako očuvanju našega zdravlja. Neprestana nepovjerljivost pak proizlazi iz, osim povezanosti hladnog zraka i prehlade, i neredovitog čišćenja klima uređaja.

Naime, u slučaju nepravilnog održavanja, u uređaju se može nakupiti plijesan koja, kao što znamo, potiče alergijske reakcije ili bolesti kod nekih. Dakle, njih uzrokuju mikroorganizmi ili alergeni u zraku, a ne hladan zrak sam po sebi. Zato, ne zaboravite svoje klima uređaje redovito čistiti i pravilno održavati.

U konačnici, ne ulazimo li iz vrućeg u hladno i ne hladimo li prostor na nerazumno niskoj temperaturi tijekom ljeta, ne bismo trebali imati problema.

  • Ne valja spavati ili pak vježbati uz upaljen klima uređaj.

Ove dvije varijacije prethodnoga mita posebice nemaju smisla. Neki su se ljudi tijekom godina, vjerujući da mu je uzrok duži boravak ili spavanje uz upaljen klima uređaj, žalili na suho grlo. Istina je da hladnoća može potaknuti prehladu, no nije li onda odgovornost naša, a ne uređaja, što ga ostavljamo da neprestano radi na neprimjereno niskoj temperaturi?

Isto vrijedi i za vježbanje. Naposljetku, teretane su također klimatizirane, zar ne? Pretpostavljajući da ne pokušavate zamrznuti znoj sa svog tijela, posve se preporuča vježbati uz upaljen klima uređaj.

Štoviše, vaša će pluća tijekom vježbe udisati svjež i čist zrak. Nadovezujući se stoga na prethodni zaključak, razvoj prehlade ili alergijske reakcije ne potiče klima uređaj, već nagla promjena ili velika razlika u temperaturi zraka i tijela, odnosno kvaliteta okolnog zraka.

  • Postavljanje niske temperature kako bi prostor brže ohladili.

Poneki od nas još uvijek imaju naviku, pri povratku kući za vrućih ljetnih dana, postaviti nisku temperaturu kako bi prostor ohladili što brže.

Dok su konvencionalni klima uređaji imali kompresor s jednom brzinom, kojemu je trebalo više vremena, stoga i energije kako bi postigao željenu temperaturu i potom se ugasio dok se temperatura ne bi ponovno povisila, današnji inverter kompresor radi neprestano, prvo punom snagom, potom, do postizanja željene temperature postepeno se prilagođavajući, koristi minimalnu snagu da ju održi, ne gaseći se ni u jednom trenutku.

U bilo kojem slučaju, postavljanjem niske temperature kako bismo što brže rashladili prostor, samo bespotrebno trošimo više struje, a da se pritom osjećamo i hladno. Stoga, kako bi proces hlađenja bio učinkovit, valja postaviti odmah željenu temperaturu. Za nestrpljive, pametni klima uređaji zato imaju opciju daljinskog upravljanja, kojim možemo ohladiti ili ugrijati prostor neposredno prije boravka u njemu.

  • Višekratno gašenje klima uređaja tijekom dana štedi energiju.

Mnogi vjeruju da je klima uređaj, kao i druge uređaje, isplativije ugasiti, nego držati duže vremena upaljenim, čak i u kraćim intervalima.

No, to je danas zastarjela pretpostavka, koja je vrijedila za prethodne klima uređaje, kojima je povremeno gašenje davalo mogućnost da rade učinkovitije u postizanju željene temperature, nasuprot neprestanom napinjanju da održavaju jednaku temperaturu tijekom dana.

Međutim, klima uređaji s inverterom, čak i na višim vanjskim temperaturama, koristit će manje energije ukoliko održavaju temperaturu, nego obratno. Ponovnim paljenjem on mora raditi punom snagom kako bi postigao željenu temperaturu, dok će za održavanje koristiti minimalnu, a što ujedno znači i manje struje.

  • Osjećaj ugode u prostoru ovisi isključivo o temperaturi.

Faktori poput početne unutarnje temperature, razine vlažnosti, položaja prostora te uređaja imaju utjecaj na ugodu kao i sama temperatura. Ignoriramo li ove čimbenike, nikada nećemo postići potpunu ugodu u prostoru te maksimalnu učinkovitost klima uređaja.

Srećom, novi klima uređaji imaju razne senzore koji analiziraju i poboljšavaju naše okruženje, a prije kupnje trebali bismo se posavjetovati sa stručnjacima radi pravilnog odabira i instalacije u odnosu na prostor i dano okruženje. Pročitajte više u našem nedavnom vodiču.

  • Sve dok ispravno radi, nema potrebe za redovitim pregledom klima uređaja.

Dokle god ne nastaje veći problem, skloni smo zaboraviti da ovi uređaji ipak trebaju rutinsko održavanje, osobito kada su u pitanju filteri i njihovo redovito čišćenje radi učinkovitog funckioniranja uređaja. Razlika u potrošnji energije između prljavog i čistog filtera može iznositi oko 5%.Zato razmislite kada ste zadnji put dali pregledati svoj klima uređaj.

Stoga, ne klevećimo više našeg najboljeg prijatelja kako u vrućim, tako i hladim danima. Umjesto toga, maksimalno iskoristimo mogućnosti uštede i užitka koje nam pruža, zauzvrat dobro ga održavajući, jer, profesionalno ugrađen i dobro održavan uređaj nikada nas neće iznevjeriti.