BESPLATNA DOSTAVA U CIJELOJ HRVATSKOJ!

5 znakova da je vrijeme za novi klima uređaj

Klima uređaji nedvojbeno utječu na ugodnost našeg svakodnevnog života, osobito tijekom ljetnih mjeseci. Na to koliko će nam dugo služiti, utječemo i sami. Redovitim održavanjem i pravovremenim reagiranjem na pojavu problema, možemo im produžiti životni vijek i povećati učinkovitost. Ipak, kao i drugi, ni ovi uređaji ne traju vječno. Prije ili poslije, stari klima uređaj bit će potrebno zamijeniti novim i boljim.

Stoga smo, kako bismo vam pomogli u odluci, izdvojili iduće znakove koji upućuju da je vaš klima uređaj dotrajao te da ga je, umjesto popravka, možda pogodno zamijeniti novim:

  • Starost klima uređaja – energetska efikasnost

Prosječni je životni vijek klima uređaja 10-15 godina. Posjedujete li klima uređaj stariji od 10 godina, svakako biste trebali razmisliti o zamjeni novime. Noviji modeli klima uređaja (posebice razreda A+++) višestruko su učinkovitiji u uštedi energije u usporedbi sa starima (koji se sada nalaze nisko ispod A razreda). Stoga će ugradnja novog uređaja biti dugoročno isplativija opcija. Uzrokuje li rad vašeg trenutnog klima uređaja visoke račune, možda je vrijeme za kupnju i ugradnju novog.

Osim toga, stari klima uređaji koriste rashladno sredstvo R-22, koje šteti okolišu te je zabranjen. Stoga ćete, pokvari li se vaš klima uređaj, a uzrok je freon, svakako biti primorani zamijeniti ga.

Hyundai Super Inverter odličan je primjer A+++ uređaja visoke kvalitete, ali i pristupačne cijene

  • Klima uređaj se često kvari – treba česte popravke

Kvari li se vaš uređaj češće nego što smatrate “normalnim”, razmislite o ugradnji novog. Zamjena, naravno, u početku košta više od popravka starog, međutim, česti popravci koje zahtijeva stari klima uređaj, dugoročno će i sve zajedno gledajući, biti naposljetku skuplji od ugradnje i održavanja novog, koji popravke u toj mjeri neće zahtijevati, a bude li i zahtijevao, pokrivat će ih jamstveni rok.

Klima uređaji Hyundai i Fujitsu osim osnovne garancije u trajanju od 3 godine, imaju pogodnost dodatne 2 godine produljenog jamstva. Na ovaj način osiguravate si ukupno 5 godina garancije na cijeli uređaj.

  • Loš protok zraka

Ukoliko primijetite da vaš klima uređaj ne hladi “dovoljno”, to je svakako pokazatelj kvara ili dotrajalosti. Bezbroj je uzroka tome: od niske razine freona do pokvarenog kompresora. Jedan od najčešćih uzroka jesu nečisti filteri zbog kojih je protok zraka onemogućen. U tom slučaju, godišnji servis klima uređaja riješit će problem, međutim, ukoliko se problem i nakon takvog servisa nastavlja pojavljivati, to je znak da klima uređaj valja ipak zamijeniti.

  • Neoubičajena buka

Klima uređaji, posebice noviji, rade proizvodeći vrlo malo buke. Primjetite li da vaš klima uređaj od nedavno proizvodi veću buku ili neobičan zvuk, preroručujemo da ga izbjegavate koristiti dok ga ne pregleda stručnjak. Neuobičajeni zvukovi često su pokazatelj ozbiljnijeg problema, koji, ako nije uklonjen, može biti znak da je vrijeme za novi uređaj.

Poznati kao najtiši klima uređaji na tržištu s naprednim Silent mode programom, Mitsubishi klima uređaji postavljaju brzinu ventilatora na izvanredno tihi rad koji se može usporediti sa šuškanjem lišća.

  • Neugodan miris

Ispušta li vaš klima uređaj neugodan miris, to može ukazivati na pojavu plijesni, što šteti vašem zdravlju, ili kvar. Klima uređaj ni u kojem slučaju ne bi trebao ispuštati neugodan miris, stoga, čim ga primjetite, valja pozvati stručnjaka koji će mu ustanoviti uzrok te ga ukloniti. Međutim, ukoliko se neugodan miris pojavljuje i nedugo nakon servisa, to je možda znak da je klima uređaj dotrajao te bi bilo najbolje zamijeniti ga novim.

Klima uređaj s ionizatorom:

Neprestanim tehnološkim inovacijama novi klima uređaji dizajnirani su tako da traju što duže i rade učinkovitije. Stoga, sumnjate li već duže da vaš klima uređaj ne radi kao nekoć, razmislite o zamjeni novim, čime ćete ne samo uštedjeti novac, već i očuvati zdravlje.