BESPLATNA DOSTAVA U CIJELOJ HRVATSKOJ!

Što znače oznake na klima uređajima

Često postavljeno pitanje - Što znače oznake na klima uređajima

Danas je ponuda klima sve veća i vjerojatno Vas zbunjuju sve te oznake na koje nailazite dok birate klima uređaj.  U ovom tekstu objasnit ćemo Vam što znače oznake na klima uređajima odnosno najbitnije oznake  koje trebate znati da prilikom kupovine odaberete uređaj prema Vašim potrebama.

OZNAKA EER ( koeficijent energetske učinkovitosti ) i COP ( koeficijent učinkovitosti)

Pokazatelji su učinkovitosti grijanja i hlađenja klimatizacijskih uređaja. Označavaju omjer u grijanju ili hlađenju koje isporučuje jedinica u odnosu na količinu električne energije potrebne za grijanje ili hlađenje. Ove oznake su starije, danas se umjesto njih koriste oznake SEER i SCOP.

OZNAKA SEER (sezonski omjer energetske učinkovitosti)  I SCOP (sezonski koeficijent učinkovitosti)

Noviji pokazatelji učinkovitosti grijanja i hlađenja. Slovo „S“ se odnosi na sezonski učinak energetske učinkovitosti za hlađenje te grijanje. Sezonska učinkovitost pruža realan uvid u energetsku učinkovitost.

SEER se odnosi na određivanje efikasnosti uređaja tijekom stvarne potrošnje električne energije u hlađenju, dok SCOP se odnosi na grijanje. Ako uređaj ima oznake SEER i SCOP znači da klima ima bolje karakteristike.

MJERNE TOČKE U PODRUČJU HLAĐENJA

 Mjerne točke su predviđene na vanjskoj temperaturi od 20 °C, 25 °C, 30 °C i 35 °C. Za režim hlađenja klimatski podaci za Strasbourg uzeti su kao mjerodavni za cijelu Europu. S obzirom na tijek temperature, mjerne točke su različito ponderirane.

MJERNE TOČKE U PODRUČJU GRIJANJA

Za režim grijanja nije izrađen temperaturni profil koji bi bio jedinstven za cijelu Europu. Provedena je podjela na tri klimatske zone: sjevernu, središnju i južnu Europu s različitim profilima opterećenja. Mjerne točke jedinstveno su predviđene kod vanjske temperature od 12 °C, 7 °C, 2 °C i –7°C.

TRI KLIMATSKE ZONE ZA OCJENU UČINKOVITOSTI U REŽIMU GRIJANJAA

Klimatski uvjeti imaju velikog utjecaja na performanse klima-uređaja u režimu rada toplinske crpke. Zbog toga su unutar EU-a stvorene tri zone:

Od oznaka što možete još uočiti prilikom kupovine klima uređaja je energetski razred. Energetski razred predstavlja kvalitetu uređaja s obzirom na njegovu energetsku efikasnost. Uređaji se dijele prema potrošnji energije na sedam razreda energetske učinkovitosti od slova A do G.  Energetski najefikasnija grupa je A, a razred s najvećom energetskom učinkovitošću A+++.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)