BESPLATNA DOSTAVA U CIJELOJ HRVATSKOJ!

Vodič za kupnju prikladnog klima uređaja

Duga, vruća i sparna ljeta primoravaju gotovo svakoga na ulaganje u klima uređaj. No, uz toliko opcija na tržištu, kupnja prikladnog i kvalitetnog klima uređaja može biti komplicirana i zahtjevna, jer ovisi, kako o našem budžetu, tako i drugim raznim okolnostima.

Stoga smo Vam pripremili vodič koji će „rasvijetliti“ neke od glavnih pitanja ili nedoumica koje se javljaju prilikom odabira i kupnje.

Prije svega, valja se dobro informirati ne samo o uređaju koji kupujemo, već i tvrtki od koje ga naručujemo, odnosno koja nam ga ugrađuje.

Za kupnju klima uređaja, preporučujemo obratiti se ovlaštenoj trgovini ili tvrtki koja se bavi isključivo klimatizacijom.

www.dominikh20.sg-host.com

Kupujući na „svoju ruku“ u trgovačkim centrima ili od posrednika koji se ne bave klimatizacijom, riskirate kupovinu uređaja srednje ili niže klase po kvaliteti, energetskoj učinkovitosti pa i razini buke. Osim toga, imajte na umu da tamošnji trgovci ne moraju nužno posjedovati stručna znanja o klima uređajima pa vas ne mogu ni uputiti u najbolji odabir te ćete vjerojatno ostati uskraćeni za kvalitetne informacije, dajući prednost dizajnu, cijeni ili inteligentnim značajkama nad kvalitetom.

Stoga, da ne biste poslije morali pisati reklamacije, skratite si muke kupujući od ovlaštenih tvrtki koje će vas, uzimajući u obzir vaš budžet, veličinu vašeg prostora te vaše potrebe i želje, uputiti u odabir vama najprikladnijeg klima uređaja.

Specijalizirane tvrtke i trgovine prije svega nude klima uređaje vrhunskih japanskih proizvođača, poznatih po kvaliteti hlađenja, grijanja, inteligentnih značajki, tišini rada te visokoj energetskoj učinkovitosti.

Klima uređaji klasificiraju se prema nominalnoj snazi izraženoj u kW. Ovlašteni stručnjaci snagu klima uređaja odabiru prema veličini prostora (kvadraturi i visini), orijentaciji (sunčana/sjenovita strana) te namjeni (koliko se vremena dnevno provodi u tom prostoru). U protivnom, snažan klima uređaj u malom bi prostoru bespotrebno trošio energiju, a slabi bismo uređaj u velikom prostoru neprestano morali držati na punoj snazi, a da i dalje ne bismo postigli željenu temperaturu.

Pritom, za hlađenje, u pravilu vrijedi da je 1 kW snage dovoljan za 10m2 površine. Želimo li klima uređaj koristiti i za grijanje, u obzir ćemo morati uzeti, osim kvadrature i visine, dodatne parametre poput izolacije, oblika prostora, položaja i tipa jedinica itd., kao i činjenicu da s padom vanjske temperature opada i kapacitet grijanja.

Uz spomenute karakteristike poput tišine rada, energetske učinkovitosti te mogućnosti grijanja na niskim vanjskim temperaturama (-15 °C), valja obratiti pozornost i na dodatne poput raznih standardnih i dodatnih filtera, WiFi adaptera za daljinsko upravljanje, timera (dnevni/tjedni), brzine ventilatora unutranje jedinice, i-see senzora prisutnosti, lakoće održavanja i funkcije samočišćenja te duljine garancije, koje također utječu na kvalitetan odabir.

Naposljetku, ugradnju i instalaciju valja prepustiti ovlaštenim tehničarima kako bi Vaš klima uređaj radio ispravno, učinkovito i dugotrajno. Tako ćete ne samo osigurati kvalitetu i maksimalnu funkciju uređaja, već se i riješiti briga o jamstvu, održavanju te odgovornosti za moguće nedostatke koje će oni preuzeti na sebe.

Kupnja klima uređaja ipak je dugoročna investicija, stoga, ne zanemarite preporuke koje dolaze iz višegodišnjeg iskustva, a koje su tu da bi Vam uštedile vrijeme i novac te Vas riješile bespotrebnih briga.